Botoks

Op. Dr. Gulden Ozden

Yaşamına Değer Kat.

Bize Ulaşın

0544 502 16 26
Uygulamalar

Botoks nedir?

Botoks, Clostridium Botulinum bakteriden elde edilen bir toksindir. Tıbbi açıdan belirli kas rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda,  kasları geçici olarak felç etme özelliği ile kırışıklıkları gidermek için de kullanılmaktadır.

 

Botoks, toksinin bakteri sayesinde toplanması ve ardından arındırılmasından meydana gelmektedir. Arıtılmış toksin daha sonra botoks iğnesi yardımı ile kaslara enjekte edilir. Burada asetilkolin olarak bilinen bir nörotransmitterin salınımını engeller. Nörotransmitterin salınımının engellenmesi, kasın kasılmasını önler. Bunun sonucunda da botoks yapılan kasın geçici olarak felce uğramasına neden olur.

 

Botoksun etkileri ortalama olarak 4-6 ay sürer, sonrasında vücut tarafından yavaş yavaş parçalanır ve toksin temizlenir. 

 

Botoks yaygın olarak iki durumu tedavi etmek için kullanılır: blefarospazm ve şaşılık. Kozmetik açıdan da  alın ve göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

 

Botoks hem tıbbi hem de kozmetik olarak güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Fakat tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi botoksun da bazı potansiyel riskleri ve yan etkileri vardır. Yaygın olarak bilinen en belirgin yan etkisi; enjeksiyon yapılan bölgede morarma, kızarıklık ve şişliktir. Ancak bu yan etkiler de geçicidir. Diğer yan etkilerse oldukça az görülmektedir.

Botoksun Faydaları Nelerdir?

Botoks, kozmetik açıdan kırışıklıkların görünümünü geçici olarak azaltabilen popüler bir tedavi yöntemidir. Botoks enjeksiyonları nispeten hızlı ve uygulaması kolaydır. Birkaç gün içinde gözle görülür sonuçlar alınabilmektedir. Botoks’un etkileri tipik olarak 4-6 ay sürmektedir. Bu nedenle, tedavi tekrar edilebilir. Fakat, tedavi tekrarları oldukça etkisi daha da uzun sürer.

Hangi Durumlarda Botoks Yapılabilir?

Botoks genel olarak, alın kırışıklıkları, kaz ayakları  ve kaş çatma çizgileri oluşumlarında uygulanan bir tedavidir. Bunların yanında  boyun, dudaklar ve çene gibi diğer yüz bölgelerini tedavi etmenin yanı sıra, migren, aşırı terleme ve kas spazmları gibi durumları da tedavi etmek amacıyla kullanılabilmektedir.

Botoks Kimlere Uygulanır?

Botox herkese uygun bir kozmetik tedavi değildir. Kanama bozukluğu veya enfeksiyon gibi belirli kalıcı rahatsızlıkları olan kişilere Botoks yapılmamalıdır. Hamileler ve emziren annelerin de botokstan kaçınması gerekmektedir. Botox enjeksiyonları yaptırmayı düşünüyorsanız, tedavinin sizin için doğru olduğundan emin olmak için kalifiye bir tıp uzmanına danışmanız önemlidir.

İletişim formu
Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize ulaşın

Blog

Sıkça Sorulan Sorular

Botoksun etkileri  48-72 saat içerisinde başlamaktadır. En geç etkisini 10-14 günde gösterebilmektedir.

Botoks, hekim tarafından kas içerisine botoks iğnesi yardımı ile enjekte edilir. Kremler ise cilde uygulanan kozmetik ürünlerdir. Bu nedenle yüzeysel etkileri vardır. Karşılaştırıldığında etki mekanizmaları oldukça farklıdır. Botoks içeriği sayesinde direkt kaslara etki göstererek ciltteki dinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde etkilidir. Cilt kremleri, dolgunlaştırma, nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma özelliklerini yerine getirir. Yüzeysel olduklarından sadece kırışıklık görünümünü hafifletme etkisi vardır. Botoks ise kırışıklığa yol açan kasları direk etkiler. Bu sayede, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.

Hayır. Genel olarak bilinenin tersine botoks uygulandığında  donuk, mimiksiz bir surat olması gerekmez. Uygulanan doz ve botoks iğnesi ile enjeksiyon yapılacak bölgenin doğru seçimi ile doğal bir görünüm elde etmek mümkündür.