PRP

Op. Dr. Gulden Ozden

Yaşamına Değer Kat.

Bize Ulaşın

0544 502 16 26
Uygulamalar

PRP (Platelet Rich Plasma) Tedavisi Nedir?

Açılımı Platelet Rich Plasma olan PRP tedavisi, türkçede trombosit bakımından zengin plazma tedavisi anlamına gelmektedir. PRP tedavisinin uygulama sürecinde: Öncelikle kişiden kan alınır, alınan kan farklı işlemlerden geçirilir ve plazmalar elde edilir. Elde edilen plazmalar, PRP tedavisinin uygulanacağı bölgedeki dokulara enjekte edilir. Enjekte edilen plazmalar, dokuda yavaşlayan hücre yenilenmesini harekete geçirir. Kişinin kendi kanından elde edilen plazmalar ile hücre yenilenmesini sağlayan PRP tedavisi hem estetik hem de tedavi amacıyla kullanılabilir. PRP tedavisinin estetik amacıyla kullanımına yüz bölgesindeki kırışıklık gibi cilt kusurlarının iyileştirilmesi, bacak içi ve kollarda oluşan çatlakların giderilmesi ve hatta saç dökülmesinin azaltılması örnek verilebilir. Tendon yaralanması veya kas zedelenmesi gibi bir ortopedik rahatsızlığa sahipseniz PRP tedavisi ile kısa bir sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP uygulamasının bu alanda eğitim almış uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. PRP uygulamasında kullanılan trombosit bakımından zengin plazma, birbirini takip eden farklı işlem adımlarının sonucunda elde edilir. Bu işlem adımları sırasıyla şu şekildedir:

  •  PRP uygulamasında ilgili hastaya enjekte edilecek trombosit bakımından zengin plazmanın hazırlanması için öncelikle sağlık uzmanı tarafından hastadan bir miktar kan alınır. Hastadan alınan kan miktarı, PRP tedavisinin uygulanacağı bölgeye bağlı olarak değişmektedir.
  • Steril koşullarda hastadan alınan kan, bir tüp içerisinde muhafaza edilir. İçerisinde kan örneği bulunan tüp, trombosit bakımından zengin plazmanın elde edilmesi amacıyla, kanı bileşenlerine ayrıştıran santrifüj cihazına yerleştirilir. Santrifüj cihazı tarafından kanın bileşenlerine ayrıştırılması yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir.
  •  Bileşenlerine ayrıştırılan Kandan elde edilen trombosit bakımından zengin plazma, PRP tedavisinin uygulanması için tedavinin uygulanacağı bölgeye enjekte edilmek üzere hazır hale getirilir.
  •  PRP tedavisinin uygulanacağı bölgede, enjeksiyonun uygulanacağı alan tespit edilir. Örneğin bacağınızda tendon yaralanmasından kaynaklanan bir ortopedik rahatsızlığa sahip iseniz, enjeksiyon işleminden önce ultrason gibi bir işlem ile enjeksiyonun yapılacağı alan belirlenmelidir.
  • Enjeksiyon alanının belirlenmesiyle, hazırlanan PRP (trombosit bakımından zengin plazma) ilgili alana enjekte edilir.
  • PRP tedavisi uygulanacak hastadan kanın alınması ile başlayan ve hastaya enjeksiyonun uygulanması ile sonlanan süreç yaklaşık olarak yarım saatlik bir zaman dilimini kapsamaktadır. Santrifüj işlemiyle ayrıştırılan ve bu sebeple normal kana göre 5-10 kat daha fazla trombosite sahip olan plazmanın tedavi edilecek bölgeye uygulanması, hücre yenilenmesini hızlandırarak, tedavi bölgesinin iyileşme sürecini de hızlandırır.

PRP tedavisinin seans süresi, uygulanacak bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin saç dökülmesi tedavisi için 2 haftalık aralıklar ile 6-8 seans süren PRP tedavisi, cilt gençleştirme için uygulandığında 2 hafta aralıklar ile 3-4 seans sürmektedir. PRP uygulaması tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez enjeksiyon ile sürece devam edilmesi tavsiye edilmektedir.

PRP Kullanım Alanları Nelerdir?

PRP uygulamasının kullanım alanı bir hayli kapsamlıdır. PRP tedavisi, hastaların dermatolojik, ortopedik ya da estetik amaçlı olan pekçok sorununu çözmek için tercih edebilecekleri bir yöntemdir.

PRP tedavisi, ciltte istenmeyen kırışıklık, sivilce, sivilce izleri ve cilt çatlakları gibi dermatolojik problemlere bir çözüm olarak uygulanmaktadır. PRP uygulamasının ardından cilt sarkmalarında, ciltte meydana gelen kırışıklık izlerinde ve lekelerde azalma gözlenmektedir. Sivilce izleri ve sivilce lekeleri için PRP tedavisinin uygulanması esnasında peeling ve lazer gibi tedavileri de beraberinde uygulamak, tedavi sürecini hızlandırmaktadır.

PRP tedavisinde deri hücrelerine uygulanan trombosit bakımından zengin plazma, hücre yenilenmesi hızını arttırarak cildin elastikiyetini artırır. Cilt esnekliği anlamına gelen cilt elastikiyeti, ilerleyen yaşlarda azalmaktadır. Bu sebeple cildin daha genç bir görünüme kavuşması için de PRP uygulaması yapılabilmektedir.  Ciltte istenmeyen problemleri giderme amacıyla PRP tedavisinin uygulanması genellikle 2 hafta ara ile 3-4 seans sürmektedir. Ciltteki etkinin kalıcı olması açısından PRP uygulamasına 10-12 aylık aralıklar ile devam edilmesi tavsiye edilmektedir.

Saç dökülmesinin önlenmesinde etkili bir çözüm yolu olan PRP uygulaması, saç dökülmesinin yaşandığı bölgeye PRP enjekte edilerek gerçekleştirilir. PRP uygulaması, tıpta androjenik alopesi olarak adlandırılan ve halk arasında erkek tipi kellik olarak bilinen saç dökülmesinin tedavisinde oldukça etkili olduğunu yapılan araştırmalar ile kanıtlamıştır. Ayrıca PRP tedavisi, saç dökülmeleri için tedavi sürecini hızlandırmak amacıyla mezoterapi yöntemi ile birlikte de uygulanmaktadır. Saç mezoterapisinde saç hücrelerine iyi gelen vitamin, mineral ve saç kökünü besleyen bileşenler, deriye PRP tedavisinde de olduğu gibi bir enjeksiyon yardımı ile uygulanmaktadır. Saç dökülmesinin tedavisinde uygulanan PRP enjeksiyonu genellikle 2 hafta aralıklar ile 6-8 hafta sürmektedir. Bu durum, saç dökülmesi yaşanan bölgenin genişliğine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Kas ve kemiği birbirine bağlayan tendonlarda ani hareketlerden kaynaklı, kronik ya da yaralanmalar sonucunda oluşan bazı rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Tendonlarda meydana gelen hasarların iyileşme süresi genellikle bir hayli uzundur. İyileşme sürecini hızlandırmak ve ağrı, iltihap gibi rahatsızlıkların da çözümlenebilmesi için PRP tedavisi uygulanmaktadır.

İletişim formu
Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize ulaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Farklı alanlarda, farklı problemlere çözüm yolu olarak kullanılabilen PRP tedavisinin faydaları:

  •  Deriye esnek ve parlak bir görünüm kazandırır.
  •  Saç dökülmesini önler ve saçları güçlendirir.
  • Ciltte görünen kırışıklıkları giderir.
  • Çatlak ve yara gibi deri hasarlarının tedavisinde uygulandığında deriyi yeniden yapılandırır.
  • Tenisçi dirseği, golfçü dirseği gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığında tedavi süresini bir hayli kısaltır.
  • PRP tedavisinde hastaya enjekte edilen içerik hastanın kendi kanının santrifüj işlemine tabi tutulması ile elde edildiği için herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.
  • Uygulama süresi kısadır, ameliyat gerektirmez.

PRP tedavisi, her yaş grubundan ve her cinsiyetten kişiye uygulanabilmektedir. Fakat PRP tedavisinde dikkat edilmesi gereken esas nokta kişinin kan hücrelerindeki trombosit miktarıdır. Bazı rahatsızlıklar sonucu kan hücrelerinde az trombosit barındıran kişilere,kanser hastalarına,ailesinde genetik olarak kanser görülen kişilere ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere PRP tedavisinin uygulanması tavsiye edilmemektedir.

Ek olarak saç dökülmesi tedavisi amacıyla PRP uygulaması yaptırmak isteyen kişilerin saç hücreleri tamamen ölü olduğu durumda PRP tedavisi uygulanamaz. PRP uygulaması, hastalara hücre yenilenmesini hızlandıran bir çözüm yolu sunmaktadır ve kellik gibi saç hücrelerinin tamamen ölü oldukları durumlarda ilgili bölgelere uygulanmaları tıbbi açıdan uygun olmamaktadır.

PRP tedavisi sonrasında genellikle enjeksiyonun uygulandığı bölgede ufak şişlikler,morluk ve ağrı meydana gelebilmektedir. Tedavi sürecinde bu tip durumlar oldukça yaygındır ve kısa bir süre içerisinde şişlik, ağrı ve morlukların iyileşmesi beklenmektedir. Bu konu ile ilişkili istenmeyen bir durum ile karşılaştığınızda doktorunuz ile iletişime geçebilirsiniz. PRP’nin uygulandığı bölgenin, tedavi sonrasında enfeksiyon kapmaması için steril tutulması, tedavi sonrasındaki ilk gün banyo yapılmaması ve güneş ışınlarından korunması tavsiye edilmektedir.

Blog