Op. Dr. Gulden Ozden
Yaşamına Değer Kat.
Bize Ulaşın
0544 502 16 26
Uygulamalar
Karaciğerin altında bulunan ve karnın sağ üst bölgesinde yer alan safra kesesi yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve 50 ml hacme sahip, şekli armuta benzeyen bir organdır. İnsan vücudunda oldukça kilit rolleri bulunan safra kesesi, sindirim için oldukça önemli olan ve karaciğer tarafından üretilen safranın, depolanmasından sorumludur. Üretilen safranın vücutta 2 temel fonksiyonu bulunmaktadır; karaciğer tarafından ayrıştırılan maddelerin vücuttan atılması ve vücudumuzun enerji kaynaklarından olan yağ ile yağda eriyen vitaminlerin emilimi. Safra kesesi tarafından depolanan safra salgısı, sindirim kanallarına ana safra kanalı yoluyla iletilir.
Safra kesesi vücutta depolayıcı ve iletici organ görevi görmektedir. Karaciğer tarafından üretilen safrayı depolayarak ana safra kanalı ile onikiparmak bağırsağına iletir. Safrayı yoğunlaştırarak sindirim kanalına iletir. Gerekli durumlarda hacmini 6 katına çıkararak karaciğere safra depolaması için büyük bir kolaylık sağlar. Vücudumuzun hayati sayılan organlarından (kalp, beyin, akciğer vb.) olmasa da safra kesesinde yaşanan küçük bir rahatsızlık bile sindirim sisteminin çalışma düzenini olumsuz etkilemektedir. Bazı safra kesesi hastalıkları ise tedavi edilmedikleri takdirde hayati risk taşımaktadır.
Sindirim sistemine, safra salgısının iletiminden sorumlu olan safra kesesinde en çok karşılaşılan hastalıklar aşağıda yer almaktadır.
Safra kesesi hastalıkları belirtileri hastalıklar özelinde aşağıdaki listede yer almaktadır.
Safra kesesi hastalıkları belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı oldukça yaygındır. Mide bulantısı ve sarılık ile birlikte gerçekleşen karın ağrılarına dikkat edilmelidir.
Safra kesesi hastalıkları teşhisinde kullanılan yöntemler hastalığa bağlı olarak değişmektedir. Aşağıdaki listede hastalıklar özelinde kullanılan teşhis yöntemleri yer almaktadır.
Safra kesesi hastalıkları tedavi yöntemleri hastanın yaşına, cinsiyetine, kilosuna, sahip olduğu hastalığın ilerleme seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda, safra kesesi hastalıklarının tedavi yöntemleri, hastalıklar özelinde genel bilgiler ile ele alınmaktadır.
Safra kesesi hastalıkları tedavisinde uygulanan yaygın bir yöntem olan safra kesesinin kapalı ameliyat ile alınması, tıpta laparoskopik kolesistektomi olarak da geçer.
© 2024 Op. Dr. Gülden Özden