Mide Botoksu

Op. Dr. Gulden Ozden

Yaşamına Değer Kat.

Bize Ulaşın

0544 502 16 26
Uygulamalar

Mi̇de Botoksu Nedi̇r ?

“Clostridium Botulinum” isimli bakterinin, laboratuvar ortamında işlenmesiyle elde edilen botulinum toksinin vücuda enjekte edilmesi işlemine botoks adı verilmektedir. Günümüzde özellikle estetik alanında yaygın olarak kullanılan botoks işlemi, vücudun farklı bölgelerine uygulanabilmektedir. 2000’li yıllardan bu yana uygulanan botoks işlemi çeşitli denemelerin sonucunda mideye de uygulanabilir hale gelmiştir. 

Mide botoksu, cerrahi işlemler gerektirmeden, midenin farklı bölgelerine botulinum toksinin enjekte edilmesi ile hastanın kilo kaybını hedefleyen bir yöntemdir. Hastaların kilo vermesine yardımcı olan mide botoksu tedavisinde, hastalarda iştah kaybı oluşur. Bu iştah kaybının birkaç sebebi bulunmaktadır.Bu sebeplerden ilki, mide botoksu uygulamasının ardından, midede salgılanan “ghrelin” olarak adlandırılan açlık hormonunun düzeyinin azalmasıdır. Bir diğer sebep ise uygulanan mide botoksu sayesinde mide kaslarının kasılma katsayısının kısıtlanması ve bununla birlikte mide boşaltımının geciktirilmesidir. Midenin geç boşalması kişide daha fazla doygunluk hissi oluştururken açlık hormonu seviyesinin de azalması, kişinin daha geç acıkmasını sağlar.

Mide Botoksu Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mide botoksu uygulaması, endeskopi işlemi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Mide botoks enjeksiyonu endoskopi cihazı yardımıyla midenin farklı bölgelerine uygulanır. Hastanın midesine enjekte edilen botoks miktarı hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ağız yolu ile uygulanan ve cerrahi işlem gerektirmeyen mide botoksu uygulaması yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir. Uygulamanın bitmesinin ardından, hasta 1-2 saat gözetim altında tutulur ve taburcu edilir. Mide botoksu uygulaması gerçekleştikten yaklaşık 3-4 gün sonra hastada iştah azalması görülmeye başlanmaktadır. Mide botoksu işlemi sırasında mideye uygulanan enjeksiyonun etkisi 4-6 ay sürmektedir.  Bu süre tamamlandığında hastanın midesi eski haline geri döner.

Mide Botoksu Uygulamasından Beklenti Nedir?

Mide botoksu uygulamasında ilgili hastanın 4-6 aylık süre kapsamında 10-15% civarında kilo kaybetmesi hedeflenmektedir. Mide botoksu ile hedeflenen kilo kaybı metabolizma hızına, mide botoksu tedavisinin egzersiz ile desteklenmesine, vücut kütle endeksine ve yaşa bağlı olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. Fakat her uygulamada olduğu gibi, mide botoksu uygulaması da hastanın kesin olarak kilo vermesini garantilemez. Sonuç görmek isteyen hastalardan, uygulama sonrasında mide botoksu diyet listesine uyması ve diyetini küçük egzersizlerle desteklemesi beklenmektedir.

İletişim formu
Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize ulaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Mide botoksu uygulamasının son zamanlarda artan popülerliğinin ardında yatan sebeplerden ilki imide botoksu uygulamasının non-invasive (cerrahi işlem gerektirmeyen) bir işlem olması ve ikincisi de risksiz bir kilo verme yöntemi olarak algılanmasıdır. Bu konuda farklı araştırmalar yapılmış, pekçoğu mide botoksunun obezite üzerinde etkisi olup olmaması ile alakalı. Bir diğer yandan risk faktörünü ele aldığımızda Ozan Şen ve arkadaşları [1] tarafından yapılan çalışmada, çalışmaya katılan hastalarda komplikasyon gelişmediği belirtilmiş ve yine aynı çalışma içerisinde klinik çalışmalarda bildirilen ciddi bir yan etkinin olmadığını belirtmiş. Mide kaslarının hareketleri kısıtlandığı için kısa bir dönem mide ağrısı yaşayabilirsiniz, bu sürenin uzaması durumunda mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Mide botoksu uygulamasının, uygulanabileceği kişiler özelinde bazı kriterleri bulunmaktadır. 

  • Vücut Kitle İndeksi, boy kilo oranı ile vücuttaki tahmini yağ oranını gösteren bir değerdir. Kişinin kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını belirleyen bu değer, kişinin kilosunun sağlıksal açıdan ideale ne kadar yakın olduğunu belirtmektedir. Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde yer alan kişiler obez olarak tanımlanmakta ve obezite tedavisinde mide botoksu tavsiye edilmemektedir. 
  • Vücut kitle indeksi 25-35 aralığında yer alan kişiler kilolu olarak tanımlanmaktadır. Mide botoksu uygulaması bu kişilere uygulanabilmektedir. 25’in altında yer alan değerler; 18.5’a kadar zayıf, 18.5-25 aralığı için normal olarak adlandırılmaktadır. Bu kişilere de mide botoksu uygulaması tavsiye edilmemektedir.
  • Midesinde ülser,gastrit gibi ciddi mide rahatsızlıklarına sahip kişilerin, hastalıklarını tedavi ettirmeden mide botoksu uygulaması tavsiye edilmemektedir.
  • Botoks alerjisi olan kişiler için uygulanamaz. Bu sebeple mide botoksu uygulanması öncesinde botoks alerji testi yaptırılması tavsiye edilmektedir.
  • Kas dokusu ile ilgili bir hastalığa sahip olan kişilere uygulanmamalıdır.

Mide botoksu uygulamasının etkisi, mideye botoks enjeksiyonu uygulandıktan 3-4 gün sonra başlamakta ve etkisi 4-6 ay civarında sürmektedir.

Mide botoksu uygulamasının hamilelik/gebelik ve emzirme dönemlerinde uygulandığına dair bir çalışma kaydı mevcut değildir, bu sebeple mide botoksu uygulamasının oluşturabileceği yan etkiler bu kişiler özelinde belirli değildir. Mide botoksu uygulaması öncesinde hamilelik konusunda şüpheleriniz var ise uzman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Mide Botoksu uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gereken ilk şey doktorunuzdan alacağınız diyet listesine uymaktır. Mideyi yoracak karbonhidrat ağırlıklı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız, asitli içecek tüketiminden olabildiğince kaçınmanız gerekmektedir. Mide botoksu uygulamasının etkisi 4-6 ay sürmektedir. Bu süre zarfında, mide botoksu uygulaması ile kilo veren hastaların özellikle egzersizle diyetlerini destekledikleri gözlemlenmektedir. Mide botoksunun etkisi, botoks maddesinin mideden yavaş yavaş atılması ile azalacağı için diyetinizi daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yönetmek için düzenli olarak doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.