Fıtık

Op. Dr. Gulden Ozden

Yaşamına Değer Kat.

Bize Ulaşın

0544 502 16 26
Uygulamalar

Fıtık Nedir?

Tıpta Herni olarak adlandırılan, halk arasında fıtık olarak bilinen rahatsızlık, iç organları çevreleyen kas ve dokulardaki boşluklardan, iç organların dışarı doğru taşması ve kayması ile meydana gelmektedir. İç organların dışarı doğru kayması deri altında şişlikler oluşturur, bu durum en yaygın fıtık belirtisidir.  Oluştuğu bölgeye göre farklı isimlendirmeler alan fıtık hastalığı, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Fıtık, kişide ilk etapta ciddi problemlere sebep olmasa da gün geçtikçe diğer iç organlara baskı oluşturması sebebiyle risk de teşkil etmektedir. 

Vücutta fıtık oluşumunun birçok sebebi vardır. Bunlardan başlıcaları, halk arasında da yaygınca bilinen; ağır yük kaldırmak, fiziksel güç gerektiren iş alanlarında çalışmak, uzun süreli olarak ayakta durmak. Bunların dışında da kronik öksürük, gebelik ve hızlı kilo değişimleri de fıtığa sebep olmaktadır.  Genel cerrahinin ilgi alanına giren fıtık çeşitleri karın duvarı kaynaklı fıtıklardır. Boyun ve bel fıtıkları beyin cerrahi uzmanlığının ilgi alanına girmektedir.

Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Fıtık, meydana geldiği bölgeye göre farklı isimlendirmeler almaktadır. Aşağıda yaygınca bilinen ve çok fazla bilinmese de kişilere sağlıksal açıdan risk teşkil eden fıtık çeşitleri sıralanmıştır.

  • Kasık fıtığı : En sık görülen fıtık çeşididir. Kasık bölgesi çevresinde karın iç basıncının artması ile meydana gelmektedir. Kasık fıtığının pek çok sebebi vardır. En yaygın olan durum, bağırsakların kendilerini çevreleyen dokuları yırtması ve bu bölgelerden ilerlemesidir. Bunun yanı sıra erkek çocuklarında, gelişimini tamamlayan testisler vücudun alt bölgesine normal konumlarına doğru hareket ederler, bu durum o bölgede bir boşluk yaratır. Oluşan boşluğa bağırsakların kayması ile fıtık meydana gelir. Gelişim çağındaki her erkekte bu durum yaşandığı için kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre daha sık meydana gelmektedir. Kasık fıtığı oluşumuna sebep olan diğer nedenler ise ; kronik kabızlık sebebi ile bağırsakları zorlayacak seviyede ıkınma, kronik bronşit vb. sebebi ile sürekli öksürük, erkeklerde prostat büyümesi ile bölgedeki dokulara olan baskının artması. 
  • Mide fıtığı : Tıpta hiatal herni olarak isimlendirilen mide fıtığı, midenin diyaframdan yükselip göğüs boşluğuna doğru ilerlemesi ile meydana gelmektedir. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde görülür fakat bazı durumlarda bebeklerde doğuştan da rastlanabilir. Midede fıtık oluşması, mide asidini ve kaslarını da olumsuz etkilediği için, mide fıtığından muzdarip kişilerde reflüye de rastlanabilir. Bu sebeple reflü problemine sahip kişilerin aynı zamanda mide fıtığı kontrolü de yaptırması tavsiye edilmektedir. 
  • Göbek fıtığı : Karnın en iç tabakası olan ve abdominal duvar olarak adlandırılan yapıdan bağırsakların ilerlemesi ile oluşan fıtık türüdür. Gelişim çağındaki çocuklarda ve 6-12 aylık bebeklerde görülebilmektedir. Genellikle bu fıtık türü kendisini göbekte yumru şeklinde bir şişlik ile belli eder. Abdominal duvarın gelişimi ile göbek fıtığı kendiliğinden geçebilir, fakat geçmediği durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Kesi yeri fıtığı : Geçirilen ameliyatlar sonrasında, kişide dikiş atılan bölgede, doku kendini yeterince toparlayamadığında meydana gelmektedir. Kesiğin bulunduğu bölgedeki iç organlar sağlam olmayan dokuya baskı yaparak kesi yeri fıtığına sebep olabilir.
İletişim formu
Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize ulaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Fıtık oluşumu bölgeye göre farklı sebeplerden dolayı gelişebilir. Aşağıda, fıtığın en yaygın sebepleri sıralanmıştır.

  • Ağır yük taşımak
  • Uzun süre ayakta durmak
  • Fiziksel güç gerektiren ağır işlerde çalışmak
  • Ameliyat sırasında oluşan doku ve kas kesiği
  • Kronik öksürük (bronşit, astım vb. sebebiyle)
  • Kronik kabız
  • Karın bölgesinde sıvı birikmesi
  • Hızlı kilo değişiklikleri
  • Gebelik

Fıtık, vücutta kendini genellikle şişlik ile belli eder. İç organların kaslara ve diğer dokulara baskı kurarak normal konumlarını değiştirmesi vücudun farklı bölgelerinde şişliklere sebebiyet verir. Fıtık rahatsızlığına sahip kişiler arasında, rahatsızlığın bulunduğu bölgede ağrı gözükmesi de oldukça yaygındır.

Fıtığın yaygın olarak görüldüğü kişi grupları fıtık çeşidine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Göbek fıtığı, yaygın olarak küçük yaşlardaki çocuklarda ve yaşını doldurmamış bebeklerde görülmekteyken;  kesi yeri fıtığı, ameliyat geçmişi olan hastalarda meydana gelmektedir. Mide fıtığı, yaygın olarak 50 yaş üstünde gözlemlenmektedir. Kasık fıtığı, özellikle erkeklerde olmak üzere pek çok kişide rastlanan, en yaygın fıtık türüdür.

Blog