Op. Dr. Gulden Ozden
Yaşamına Değer Kat.
Bize Ulaşın
0544 502 16 26
Uygulamalar
Endoskop cihazı, ince uzun bir borudan oluşur ve ucunda küçük bir kamera ve küçük bir ışık yer alır. Endoskop cihazı ile insan vücudunun ağız ile anüs arasında yer alan ve sindirim işlevini yerine getiren gastrointestinal sistemi olarak adlandılan sindirim kanalının incelenmesine endoskopi işlemi adı verilmektedir.Endoskopi işlemi, incelenen bölgeye göre farklı isimlendirmeler ile kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan gastroskopi, hastanın ağız yolundan endoskop cihazı ile girilerek hastanın yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesi işlemine verilen isimdir. Gastroskopi işlemi sayesinde yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının iç yapısı kolay bir şekilde görüntülenebilir ve şüpheli durumlar tespit edilebilir. Gastroskopi işlemi şüpheli durumların teşhislerinde sıklıkla kullanıldığı gibi mide kanamalarının tedavisinde ve midede yer alan poliplerin mideden alınmasında da yaygınca kullanılan güvenilir bir yöntemdir. Gastroskopi işleminin yapılabilmesi için ilgili hastanın, gastroskopi işlemi yapılmadan önceki en az 6 saatlik zaman diliminde yemek yememiş olması gerekmektedir.
Gastroskopi işleminden önce hastanın midesinin boş olması gerekmektedir, bu sebeple işlem öncesindeki 6-8 saatlik zaman aralığında hastanın beslenmemesi tavsiye edilmektedir.Bazı ilaçların kullanımı gastroskopi işlemi esnasında komplikasyonlara sebep olabileceği için bu ilaçlar ile ilgili aşağıdaki uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Gastroskopi işleminin ardından boğazda şişkinlik ve az miktarda ağrı olması, işlemin geçici semptomları arasında yer almaktadır, kısa bir süre sonra bu rahatsızlıklarınız geçecektir. İşlem esnasında kullanılan sakinleştirici ilaçlar nadir olarak bazı gastroskopi risklerine sebep olmaktadır; bağırsaklarda kanama ve delinme. Gastroskopi işleminin ardından bu sorunlar ile karşılaşılması bir hayli düşük bir olasılığa sahiptir fakat karşılaşılması durumunda da uzmanlar, cerrahi yöntemler uygulayarak bu problemlere müdahale edebilir.
Aşağıda belirtilen gastroskopi komplikasyonları ile karşılaşma olasılığınız, oldukça düşük olsa da bu problemlerden herhangi biri ile karşılaşmanız durumunda hemen doktorunuz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilmektedir.
Endoskopi işlemi, endoskopi cihazı ile sindirim kanallarının incelenmesine verilen genel isimdir. Endoskopi işlemi ile yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağından oluşan bölgenin incelenmesine gastroskopi ismi verilmektedir. Endoskopi cihazı ile anüsten girilerek kalın bağırsağın incelenmesi kolonoskopi olarak, kalın bağırsağın yaklaşık son 15 cm’lik alanının incelenmesi rektoskopi olarak ve kalın bağırsağın son 30 cm’lik alanının incelenmesi de rektosigmoidoskopi olarak adlandırılmaktadır. Yani endoskopi işlemi gerçekleştirilen işlemin genel adı iken gastroskopi işlemi yemek borusu,mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesini kapsayan ve endoskopi işleminin alt bir dalı olan özelleştirilmiş bir yöntemdir.
© 2024 Op. Dr. Gülden Özden